hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > مازندران| خام فروشی مشکل اصلی کشاورزی در مازندران

مازندران| خام فروشی مشکل اصلی کشاورزی در مازندران

در استان مازندران بیش از ۲۲۰ هزار هکتار شالیزار و ۱۲۰ هزار هکتار باغ وجود دارد و این استان با تولید حدود ۸ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، قطب مهم عرصه کشاورزی کشور محسوب می‌شود از سوی دیگر این استان بزرگ‌ترین تولیدکننده ۱۷ محصول کشاورزی کشور مانند برنج، مرکبات، گل و گیاه، کیوی، گوشت سفید، آبزی‌پروری و نهال زیتون است. 

به گزارش ایرنا، باوجود تولیدات باکیفیت و مرغوب، نبود صنایع تبدیلی مدرن و پیشرفته در منطقه موجب شده تا درآمد حاصل از فروش این محصولات بسیار پایین باشد و فعالان این عرصه انگیزه لازم را برای ادامه فعالیت نداشته باشند. هم‌اکنون از پنج کارخانه تولید کنسانتره مرکبات در غرب مازندران تنها سه کارخانه افشره، نوش و ان سی سی با پایین‌ترین ظرفیت مشغول به کار هستند و پاسخگوی تولیدات این بخش نیستند. برای کیوی نیز تاکنون هیچ کارخانه‌ای که برای این محصول ایجاد ارزش‌افزوده کند در منطقه ساخته نشده و کشاورزان نیز نمی‌توانند محصولات خود را به دلیل هزینه‌های حمل‌ونقل به کارخانه‌های استان‌های دیگر ارسال کنند. در زمینه تولید ماهیان سردآبی نیز کماکان خام فروشی در دستور کار قرار دارد درحالی‌که با ایجاد یک کارخانه تولید کنسرو ماهی می‌توان ارزش‌افزوده بالایی برای این محصول ایجاد کرد.

پایان خام فروشی با ایجاد ارزش‌افزوده در محصولات کشاورزی

یک کارشناس بخش کشاورزی در خصوص ضرورت ایجاد ارزش‌افزوده در محصولات کشاورزی گفت: امروز راه‌اندازی صنایع تبدیلی در مازندران به یک اولویت بااهمیت بسیار بالا تبدیل‌شده چراکه می‌توان ضایعات محصولات کشاورزی را به کالایی ارزشمند تبدیل کرد. فرهاد شاه نظری افزود: ارزش‌افزوده محصولات کشاورزی هم از جهت ایمنی و امنیت مصرف‌کننده ارزشمند است و هم از بروز ضایعات دیگری که در سیستم تولید وجود دارد جلوگیری می‌کند. او اظهار داشت: پوست مرکبات در حال حاضر به‌عنوان مصرف طیور استفاده می‌شود، اما حاوی اسانس‌های طبیعی و پکتین است و با راه‌اندازی صنایع تبدیلی و استخراج آن، به محصولات ارزشمندی تبدیل می‌شود. به گفته این کارشناس کشاورزی، ایجاد ارزش‌افزوده در بسیاری از محصولات کشاورزی مانع از خام فروشی شده و می‌تواند میزان سوددهی را برای تولیدکنندگان تا دو برابر افزایش دهد. شاه نظری افزود: هم‌اکنون کارخانه‌هایی که توانمندی مالی بالایی دارند، در حال فعالیت هستند، اما شرکت‌ها و کارخانه‌های کوچک با دریافت تسهیلات هزینه‌های خود را افزایش دادند و دیگر قابلیت رقابت ندارند که باید در جهت حمایت از آن‌ها گام برداشت. او یادآور شد: متأسفانه موازی‌کاری بین جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت موجب سردرگمی تولیدکنندگان شده و اگر یک سیاست واحد وجود داشته باشد که مسیر حرکت تولیدکننده از ابتدا تا انتها مشخص شود به‌طورقطع، نتیجه مطلوب حاصل می‌شود.

ضرورت احیای صنایع تبدیلی نیمه فعال در غرب مازندران

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تنکابن گفت: صنایع تبدیلی باعث به وجود آمدن ارزش‌افزوده در محصولات کشاورزی، افزایش مدت نگهداری محصولات خام کشاورزی و اشتغال پایدار است. ابراهیم کاویانی افزود: راهکار اصولی برای جلوگیری از خام فروشی، کاهش ضایعات، ایجاد اشتغال پایدار و کاهش واسطه‌ها، ایجاد زنجیره تولید از مزرعه تا بازار است. او با بیان اینکه رویکرد دولت تدبیر و امید به بخش کشاورزی کم‌سابقه و حتی بی‌سابقه بوده است، اظهار داشت: جلوگیری از خام فروشی همواره یکی از مهم‌ترین سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی بوده و تشکیل زنجیره‌های تولید در بخش کشاورزی یکی از طرح‌هایی است که برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی در کشور پیگیری می‌شود. او افزود: لزوم در دسترس بودن کارخانه‌های صنایع تبدیلی برای کشاورزان حائز اهمیت است چراکه هزینه زیاد حمل‌ونقل، صرفه اقتصادی محصول را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. به گفته کاویانی، علاقه کشاورزان به خام‌فروشی و عرضه فصلی محصولات خود به بازار نشان از عدم اطلاع و ناآگاهی آنان به مزایای صنایع تبدیلی دارد که حضور پررنگ بخش ترویج در این حوزه را طلب می‌کند. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تنکابن تصریح کرد: هرچقدر دانش کشاورزان ما افزایش یابد به همان اندازه شاهد رونق و رشد و توسعه کشاورزی در استان و کشور خواهیم بود. او یادآور شد: باید فعالیت صنایع تبدیلی راکد و نیمه فعال با کمک دولت یا بخش خصوصی بار دیگر از سر گرفته شود و در حفظ و ارتقاء کارخانه‌های فعال نیز کوشا باشیم.

تحول در اقتصاد کشاورزی با ایجاد ارزش‌افزوده

فرماندار ویژه تنکابن نیز بر ضرورت پایان دادن به خام فروشی محصولات کشاورزی تأکید کرد و گفت: این شهرستان از بالاترین میزان تولید مرکبات و کیوی برخوردار است که متأسفانه به‌صورت خام به فروش می‌رسد. سید امیر حسینی جو افزود: صنایع تبدیلی منطقه همچون کارخانه‌های کنسانتره نیز یا تعطیل هستند و یا به دلایلی با کمترین ظرفیت فعالیت می‌کنند و پاسخگوی حجم زیاد تولیدات کشاورزی منطقه نیستند. او با بیان اینکه ایجاد ارزش‌افزوده می‌تواند اقتصاد بخش کشاورزی منطقه را متحول سازد، اظهار داشت: افزایش درآمد در این بخش مسلما در فعالان این عرصه ایجاد انگیزه می‌کند و آن‌ها را نسبت به آینده‌ای بهتر امیدوارتر می‌سازد. حسینی جو گفت: بسیاری از کشاورزان و باغداران به دلیل خام فروشی محصولات خود درآمد اندکی دارند که با هزینه زندگی آن‌ها متناسب نیست و همین مسئله باعث شده تا آن‌ها زمین‌ها و باغ‌های خود را به فروش برسانند. به گفته فرماندار ویژه تنکابن، با ایجاد ارزش‌افزوده و کسب درآمد بیشتر تمایل مردم برای فروش زمین‌های خود به حداقل می‌رسد و کشاورزی منطقه از رونق بیشتری برخوردار خواهد شد. او جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی برای ایجاد صنایع تبدیلی در منطقه را ضروری دانست و یادآور شد: باید در جهت اقتصادی کردن محصولات کشاورزی گام برداشت تا درآمد بیشتری برای فعالان این عرصه حاصل گردد و زمینه برای یک جهش اقتصادی در منطقه فراهم شود.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو